Reakce komplexů osmia s biomakromolekulami a elektrochemie jejich produktů nové nástroje pro molekulární biologii - Trefulka, Mojmír, 1958-; Paleček, Emil, 1930-2018; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Disertační práce se zabývá modifikací některých nukleosidů, oligonukleotidů, nukleových kyselin, sacharidů a glykoproteinů (např. avidinu) komplexy osmimocného a šestimocného osmia s dusíkatými ligandy [Os(VIII)L, Os(VI)L]. Byly studovány především elektrochemické vlastnosti získaných osmiem modifikovaných produktů a možnosti přípravy monoklonálních protilátek proti sacharidovým molekulám modifikovaným Os(VI)L. (1) Bylo zjištěno, že v případě modifikace nukleosidů a oligonukleotidů činidlem Os(VIII)bipy (bipy = 2,2’-bipyridyl) se modifikují výhradně pyrimidinové báze, zatímco činidlo Os(VI)bipy modifikuje v prostředí bez kyslíku výhradně cukerné zbytky ribonukleosidů (ribonukleotidů). Elektrochemická měření byla prováděna na rtuťové, uhlíkové, a některá i na zlaté elektrodě. Produkty s Os(VI)L modifikovaným cukerným zbytkem jsou elektrochemicky aktivní, a dávají podobné, ale nikoliv identické elektrochemické odezvy, jako nukleosidy a DNA s Os(VIII)L modifikovanými bázemi. (2) Modifikac.
The aim of this thesis is the investigation of modification of some nucleosides, nucleotides, nucleic acids, saccharides and avidin with nitrogen ligand complexes of eight and six valent osmium [Os(VIII)L, Os(VI)L]. Especially electrochemical behavior of osmium modified products was studied. The preparation of monoclonal antibodies against osmium modified saccharides is also described. (1) In the case of modification of nucleosides and oligonucleotides with Os(VIII)bipy (bipy = 2,2’-bipyridyl) only the pyrimidine bases are modified, while Os(VI)bipy modifies in absence of oxygen the saccharide residues of ribonucleosides (ribonucleotides) only. Electrochemical measurements were performed at mercury, carbon, and some at gold electrodes. The products which contain Os(VI)L modified sugar residues are electrochemically active, producing similar but not identical electrochemical responses as the base-modified ribosides and DNAs. (2) The modification of reporter DNA (RP-DNA) with Os(VIII)L h.
Vedoucí práce: Emil Paleček.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: bílkoviny; biomolekuly; elektrochemie; nukleové kyseliny; biomolecules; electrochemistry; nucleic acids; proteins; disertace; dissertations