Reakce komplexů osmia s biomakromolekulami a elektrochemie jejich produktů nové nástroje pro molekulární biologii - Trefulka, Mojmír, 1958- (2008)
Disertační práce se zabývá modifikací některých nukleosidů, oligonukleotidů, nukleových kyselin, sacharidů a glykoproteinů (např. avidinu) komplexy osmimocného a šestimocného osmia s dusíkatými ligandy [Os(VIII)L, Os(VI)L]. Byly studovány především elektrochemické vlastnosti získaných osmiem modifikovaných produktů a možnosti přípravy monoklonálních protilátek proti sacharidovým molekulám modifikovaným Os(VI)L. (1) Bylo zjištěno, že v případě modifikace nukleosidů a oligonukleotidů činidlem Os(VIII)bipy (bipy = 2,2’-bipyridyl) se modifikují výhradně pyrimidinové báze, zatímco činidlo Os(VI)bipy modifikuje v prostředí bez kyslíku výhradně cukerné zbytky ribonukleosidů (ribonukleotidů). Elektrochemická měření byla prováděna na rtuťové, uhlíkové, a některá i na zlaté elektrodě. Produkty s Os(VI)L modifikovaným cukerným zbytkem jsou elektrochemicky aktivní, a dávají podobné, ale nikoliv identické elektrochemické odezvy, jako nukleosidy a DNA s Os(VIII)L modifikovanými bázemi. (2) Modifikac.