Vymahatelnost práv z průmyslového vlastnictví - Černý, Miroslav, 1978- (2007)
Disertační práce se zabývá podrobnou analýzou vymáhání práv z průmyslového vlastnictví. Práce je rozdělena do tří částí. První část zahrnuje zhodnocení teoretických východisek vymáhání práv z průmyslového vlastnictví. Zaměřuje se na vymezení základních pojmů a rozbor filozofických, historických, ekonomických a sociologických aspektů. Druhá část se věnuje mezinárodněprávní úpravě sledované problematiky a situaci v komunitárním právu. Třetí část se soustředí na komparaci právních úpravy vymáhání práv z průmyslového vlastnictví ve dvou členských státech ES (České republice a Velké Británii) a v Číně. Cílem této práce je popsat a srovnat, jaké zkoumané právní řády nabízejí možnosti vymáhání práv z průmyslového vlastnictví, jaké jsou jejich praktické uplatnění a celková efektivnost.