Realizace Hospodářské a měnové unie v EU implementace, přístupy, důsledky - Sychra, Zdeněk (2007)
Tato rigorózní práce se zabývá popisem a analýzou realizace Hospodářské a měnové unie EU a jejími důsledky. Sleduje rovněž vývoj evropské měnové integrace jako determinující faktor pro současnou podobu HMU. Záměrem je postihnout politickou dimenzi tohoto procesu, proto je na tuto oblast nahlíženo především z politologické perspektivy. Práce je rozdělena celkem do tří částí. První část vychází z formulování základních pojmů, začleňuje HMU do kontextu evropské integrace a definuje teoretické koncepce, které výrazně ovlivnily její vznik i konečný charakter. Druhá část se zabývá vývojem evropské měnové integrace, která je klíčovým prvkem pro pochopení výsledné podoby HMU i postojů jednotlivých členských států. Třetí, nejrozsáhlejší část analyzuje samotnou realizaci HMU v rovině EU. Její postupnou implementaci, vstupní podmínky a rozhodovací proces, institucionální mechanismy, postavení nezúčastněných zemí. Zahrnuje přitom obě sféry, které vytvářejí HMU jako celek - měnovou i hospodářskou p