Úloha spirituality v životní pohodě a kvalitě života u mladých lidí - Ocetková, Irena (2007)
Předmětem disertační práce je úloha spirituality v životní spokojenosti a kvalitě života u mladých lidí. Protože spiritualitu nelze oddělit od ostatních součástí života, objevuje se v různých jeho fázích a obdobích, v různých projevech a podobách, jsou hledány souvislosti mezi všemi zkoumanými proměnnými ve vztahu k úloze spirituality v kvalitě života a životní spokojenosti. V teoretické části předkládám přehled dosavadních poznatků o duchovních komponentách kvality života a životní spokojenosti, o víře, náboženskosti, duchovnosti, náboženství, svědomí, duchovním nevědomí a o psychologii náboženství a o kvalitě života a subjektivním pocitu pohody. Druhá část disertační práce je věnovaná výzkumu, jeho výsledkům a interpretaci. Dotazníkové šetření bylo realizováno u 445 respondentů. Prvním krokem bylo zjištění vnímání důležitosti jednotlivých oblastí v životě člověka a zjištění spokojenosti v daných oblastech, zjištění úrovně spirituality a osobního smyslu a životní spokojenosti.