Světlá stezka a její vliv na politiku v Peru - Nadzon, Michal (2007)
Odboj "Světlé stezky" je mnoha směrech výsledkem historického procesu v Peru - boje zbídačelé většinové periferie proti skupině u moci v centru. Světlá stezka je výjimečná v několika směrech: nesnaží se jen primárně bojovat proti útlaku, ale jde jí o úplné zničení systému. Je to venkovské povstání vedené podle komunistických principů, v němž velkou roli hrají charismatičtí vůdci.