Komparace českých frazémů v díle Karla Čapka - Povídky z jedné a druhé kapsy s bulharským a chorvatským překladem - Fejglová, Kateřina (2007)
Anotace: Cílem této diplomové práce je vzájemné srovnání frazémů z Čapkova díla Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy s jejich bulharským a chorvatským překladem. Práce je rozdělena na dvě části. teoretickou a praktickou. Teoretická část srovnává přístupy českých, bulharských a chorvatských lingvistů k frazeologii, srovnává strukturu frazeologických jednotek a jejich varianty. Jedna z kapitol je věnována teorii překladu frazémů a idiomů. Praktická část je rozdělana na několik dílčích kapitol dle způsobu překladu české frazeologické jednotky do dílčích jazyků. V závěru práce jsou vyexcerpované frazémy rozděleny do praktického slovníčku i s jednotlivými ekvivalenty v překladových jazycích