Il carnevale di Svevo. L' umorismo della “Coscienza di Zeno” tra tradizione yiddish, riso di Bergson e witz freudiano - Fasurová, Hana, 1978- (2007)
Práce se zabývá problematikou humorismu v díle terstského spisovatele Itala Sveva. Hlavní část patří analýze nejznámějšího autorova románu Vědomí a svědomí Zena Cosiniho (La Coscienza di Zeno). Pokouší se spojit Svevovo dílo s některými eseji o humorismu, publikovanými v období přechodu mezi devatenáctým a dvacátým stoletím. Jedná se o díla S. Freuda, H. Bergsona a L. Pirandella. Velký prostor je věnován analýze autorova díla z pohledu židovského humoru. Nachází spojení mezi tématy a technikou humoru (či humoristickou „mentalitou“) ve Svevových románech a anekdotách tradice jidiš