Srbská pravoslavná církev: mezi mýtem, tradicí a nacionalizmem - Šupicová, Marija; Štěpánek, Václav, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav slavistiky (2007)
Diplomová práce analyzuje postoje Srbské pravoslavné církve vůči významným politickým otázkám v zlomových momentech srbské historie. Rovněž podává nástin specifického historického vývoje srbské církve a poukazuje na některé důležité aspekty související s jejím národně-politickým angažmá.
This MA thesis discusses about some important aspects of national and political engagement of Serbian Orthodox Church during the history, as well as at the present. Also gives an outline of specific historical evolution of the serbian church.
Vedoucí práce: Václav Štěpánek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: nacionalismus -- náboženské aspekty; pravoslavné církve -- Srbsko; stát a církev -- Srbsko; nationalism -- religious aspects; Orthodox Eastern churches -- Serbia; church and state -- Serbia; diplomové práce; master's theses