Konkurenceschopnost ekonomiky a její měření - Balcarová, Pavlína (2008)
Předmětem diplomové práce „Konkurenceschopnost ekonomiky a její měření“ je nalezení možných přístupů k měření konkurenceschopnosti na úrovni států, aplikace vybraných ukazatelů na Českou republiku a vyhodnocení postavení ČR v rámci Evropské unie (EU(25)). První část práce je teoretická, nejprve je vysvětlen význam pojmu konkurenceschopnost na makroekonomické úrovni a dále jsou uvedeny vybrané ukazatele vhodné k měření konkurenceschopnosti států. Druhá část potom, za využití některých ukazatelů z předchozího oddílu, vyhodnocuje konkurenceschopnost České republiky a její postavení v Evropské unii.