Odpovědnost dětí a mladistvých za protiprávní činy - Nedělová, Petra; Knotová, Dana, 1958-; Masarykova univerzita. Ústav pedagogických věd (2007)
Anotace: V bakalářské práci se zabývám odpovědností dětí a mladistvých za protiprávní činy. Cílem práce je deskripce toho, jakou odpovědnost nese mládež za delikventní chování v oblasti kriminality. V teoretické části vymezuji důležité pojmy, náplň práce orgánů činných v trestním řízení s mladistvými a především se zabývám legislativou v oblasti soudnictví ve věcech mládeže. Věnuji se přímo zákonu upravujícímu tuto problematiku a zaměřuji se na jednotlivá opatření ukládaná dětem a mladistvým za trestnou, případně jinak trestnou činnost. V empirické části zjišťuji, jaký je názor státních zástupců a soudců pro mládež na systém sankčních opatření ukládaných mladistvým v České republice, a to na základě jejich zkušeností v této oblasti.
Abstract: In my bachelor’s work I occupy myself with the responsibility of children and young people for the illegal acts. The aim of this work is description of responsibility which the young people bears for the delinquency in their behaviour at the area of criminality. In theoretical part I describe the main concepts, job content of the authorities active at prosecution with juveniles and mainly I occupy myself with legislative at the area of justice about young people. I pay attention directly to the act which contains this topic and I focus on individual provisions which are set to children and young people for the criminal, appropriate otherwise criminal activity. In research part I find out which is the opinion of prosecutors and judges for juveniles to the system of sanction provisions, which are set to young people in Czech republic based on their experiences at this area.
Vedoucí práce: Dana Knotová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: kriminalita mládeže; trestní odpovědnost mladistvých; juvenile delinquency; criminal liability of juveniles; bakalářské práce; bachelor's theses