Odpovědnost dětí a mladistvých za protiprávní činy - Nedělová, Petra (2007)
Anotace: V bakalářské práci se zabývám odpovědností dětí a mladistvých za protiprávní činy. Cílem práce je deskripce toho, jakou odpovědnost nese mládež za delikventní chování v oblasti kriminality. V teoretické části vymezuji důležité pojmy, náplň práce orgánů činných v trestním řízení s mladistvými a především se zabývám legislativou v oblasti soudnictví ve věcech mládeže. Věnuji se přímo zákonu upravujícímu tuto problematiku a zaměřuji se na jednotlivá opatření ukládaná dětem a mladistvým za trestnou, případně jinak trestnou činnost. V empirické části zjišťuji, jaký je názor státních zástupců a soudců pro mládež na systém sankčních opatření ukládaných mladistvým v České republice, a to na základě jejich zkušeností v této oblasti.