K náboženské a filosofické reflexi ekologické krize - Střelec, Pavel (2007)
Práce s názvem k náboženské a filosofické reflexi ekologické krize se věnuje současné problematice krizového stavu celoplanetární kultury z různých pohledů. Práce je rozdělena do tří oblastí, a to sociologické, náboženské a filosofické. Cílem této práce je prozkoumat několik rovin kritiky vztahu společnosti k přírodě na základě vybraných úhlů pohledů, vzájemně je porovnat, zjistit hloubku jednotlivých pozic, pokusit se najít styčné body a zjistit, nakolik jsou předkládané návrhy řešení globální krize ve vzájemném souladu a nakolik jsou reálné. Autoři, kteří přistupují se svou reflexí společenské a ekologické krize z pozic společenských věd (zejména sociologie) zůstávají vesměs ve svých pracích na bázi analýzy lidského jednání, procesů moci, motivací jednání, společenské struktury. Náboženský postoj reflektuje stanoviska vztahu člověk-společnost a člověk-příroda z pohledu hodnot. Práce se soustředí především na křesťanské a islámské země, na jejich vztah k přírodě i na jejich roli v pro