Problematika výživy u onkologicky nemocných seniorů - Benešová, Tereza; Matějovská Kubešová, Hana, 1957-; Masarykova univerzita. Klinika interní, geriatrie, ošetřovatelství a praktického lékařství (2007)
Diplomová práce pojednává o výživě onkologicky nemocných seniorů. V teoretické části se zabývám otázkou nádorové malnutrice a kachexie, její diagnostikou a léčbou, výživovým doporučením pro pacienty, nutričními doplňky a nutriční podpůrnou výživou. Snažím se přiblížit problematiku paliativní péče s ohledem na výživu. Praktická část mapuje situaci 89 onkologicky nemocných seniorů ve dvou zdravotnických zařízeních Moravskoslezského kraje. Dokumentuje problematiku v oblastech onkologické bolesti a nežádoucích příznaků onkologické léčby na příjem stravy, úbytek hmotnosti během choroby a riziko malnutrice, zkušenosti s užíváním nutriční podpory.
My diploma thesis deals with the nutrition of senior adult oncology patients. In the theoretical part I address tumorous malnourishment and cachexy, its diagnostics and treatment, nutritional recommendations, supplements and supportive nutrition for patients. I am trying to give an idea of lenitive care and especially of nutrition. The practical part describes the status of 89 senior adult oncology patients from two different medical institutions in Moravian-Silesian region. It covers the problems of oncology pain and also of undesirable effects of oncology treatment related to nutrition, losing weight during sickness, risk of malnourishment and experience with nutritional supplements.
Vedoucí práce: Hana Kubešová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008.
Keywords: nádory; nutriční podpora; onkologičtí pacienti; poruchy výživy; oncologic patients; Neoplasms; Nutrition Disorders; diplomové práce