Problematika výživy u onkologicky nemocných seniorů - Benešová, Tereza (2007)
Diplomová práce pojednává o výživě onkologicky nemocných seniorů. V teoretické části se zabývám otázkou nádorové malnutrice a kachexie, její diagnostikou a léčbou, výživovým doporučením pro pacienty, nutričními doplňky a nutriční podpůrnou výživou. Snažím se přiblížit problematiku paliativní péče s ohledem na výživu. Praktická část mapuje situaci 89 onkologicky nemocných seniorů ve dvou zdravotnických zařízeních Moravskoslezského kraje. Dokumentuje problematiku v oblastech onkologické bolesti a nežádoucích příznaků onkologické léčby na příjem stravy, úbytek hmotnosti během choroby a riziko malnutrice, zkušenosti s užíváním nutriční podpory.