Informovanost odborné veřejnosti o násilí páchaném na seniorech - Zvěřinová, Jana (2007)
Násilí páchané na seniorech je závažný problém, který ovšem nestojí v popředí zájmu společnosti. Částečně je to způsobeno nedostatečnou informovaností o tomto negativním jevu u laické i odborné veřejnosti. Protože jsou zdravotníci nezřídka v rolích těch, kteří ošetřují oběti násilí, měli by být informováni nejen o všech formách násilí, ale o dané problematice vůbec, protože jen tak budou moci konkrétně obětem pomáhat. Šetřením bylo prokázáno, že míra informovanosti odborné veřejnosti o problematice týrání a špatného zacházení se seniory je opravdu nedostatečná, naopak většina zdravotníků si myslí, že problém násilí u seniorů by měly řešit jiné instituce. Šetření dále prokazuje přítomnost špatného zacházení se seniory v ústavní péči.