Nadměrná hmotnost v dospělosti a ve stáří a faktory ji ovlivňující - Křivánková, Zdeňka (2007)
Diplomová práce je zaměřena na rozbor faktorů, které mohou vést ke vzniku nadměrné hmotnosti v dospělém věku a ve stáří. Jsou analyzovány vztahy mezi nadměrnou hmotností a neovlivnitelnými faktory (genetické, rodinné, věk) i ovlivnitelnými faktory (vzdělání, platové ohodnocení, kouření, jídelní chování). Byly hledány rozdíly (a jejich příčiny) v mediánech body mass indexu (BMI) dospělých a seniorů. Práce se snaží nastínit psychosociální profil klientů s nadměrnou hmotností. Úvodní část je věnovaná problematice nadváhy a obezity, její etiologii, diagnostice a léčbě. Ve druhé části je prezentována analýza výstupů dotazníkového šetření. Ke statistickému zpracování byl použit statistický balík programů: StatSoft, Inc. (2004). STATISTICA Cz [Softwarový systém na analýzu dat], verze 7. www.StatSoft.cz . Práce má epidemiologický a informativní charakter.