Psychosociální potřeby seniorů - Strmisková, Petra, 1978- (2007)
Diplomová práce zjišťuje potřeby dnešních seniorů, a to nejen potřeby psychické (aktivity, kulturní vyžití, radosti a starosti v životě), ale také potřeby sociální (finanční situace, životní styl, rodinné soužití). V souvislosti s potřebami seniorů také mapuje jejich denní aktivity a zdravotní stav. Práce navíc zkoumá míru informovanosti seniorů o možnostech sociálního zabezpečení a schopnost seniorů si sociální zabezpečení vyřídit. Sběr informací probíhal formou řízeného rozhovoru. Byl použit dotazník, rozdělený do tří oblastí. V první oblasti byly získávány obecné informace (pohlaví, věk, bydliště, vzdělání). Druhá část poskytla informace o aktivitách, zdravotním stavu, radostech a starostech v životě seniorů, a v části třetí byly získávány informace o finančních záležitostech seniorů a informovanosti seniorů o sociálním zabezpečení. Sběr dat byl prováděn v okrese Hodonín. Výsledky výzkumu byly zpracovány statistickým programem Statistica Cz, verze 7. Klíčová slova: psychosociální po.