Prediktivní faktory maligních lymfomů-aplikace DNA mikročipů u lymfoidních malignit - Svoboda, Marek, 1975- (2007)
V předložené dizertační práci zpracovávám téma využití technologie DNA čipů (DNA mikročipy, DNA microarrays) u lymfoidních malignit. DNA čipy jsou zařízení schopná ve velmi krátkém čase paralelně detekovat a kvantifikovat expresi až desítky tisíc genů (stanovit profil genové exprese) a nebo identifikovat variabilitu genetického kódu. V první části práce se zaměřuji zejména na možnosti použití DNA čipů k identifikaci molekulárně definovaných entit uvnitř stávajících nosologických jednotek (molekulární taxonomie) lymfoidních malignit a klíčových molekul vhodných k jejich prediktivní diagnostice a cílené léčbě. Ve druhé části práce společně se svými spolupracovníky validujeme na modelu difúzního velkobuněčného B-lymfomu (DLBCL) prediktivní význam vybraných výsledků DNA čipových analýz, ať již vlastních, nebo publikovaných jinými autorskými týmy: 1. molekulární taxonomie DLBCL; 2. exprese beta-1 integrinu a vybraných regulátorů apoptózy beta-1 integrinové signální dráhy.