Participace žen na norské politice - Budilová, Soňa (2007)
Tato rigorózní práce se zabývá otázkou politické participace a reprezentace žen v norské politice. První část vymezuje koncepty, na základě nichž lze problematiku žen v politice uchopit a zkoumat. Konkrétně se jedná o deskriptivní reprezentaci žen (v rámci které dochází k mapování proporce žen ve volených orgánech a určování důvodů pro nízkou, popř. vysokou politickou reprezentaci žen), substantivní reprezentaci žen (která zkoumá konkrétní dopad žen na politiku), kritickou masu (hranice 30-ti procent žen v politických orgánech), kritická jednání a kritické aktéry. První část se dále věnuje institucionálním prahům S. Rokkana a jejich aplikací na danou problematiku, a genderovým kvótám. Empiricko-aplikační část popisuje vývoj politické participace a reprezentace žen v Norsku, zachycuje všechny faktory, které stojí za vysokou politickou reprezentací žen, dále se věnuje legislativnímu a institucionálnímu zakotvení genderové rovnosti v norské politice, faktickému dopadu žen na politickou ku