Analýza a evaluace řízení lidských zdrojů v organizaci - Hendrych, Igor, 1967- (2007)
Rigorózní práce se věnuje problematice řízení lidských zdrojů v organizaci Vězeňské služby ČR - Věznici Opava, respektive praktickému výkonu jejich jednotlivých personálních činností. Tato organizace prodělala ve svých hlavních činnostech i těch zajišťujících jejich podporu (mezi něž patří neodmyslitelně personální práce) v posledních 18-ti letech zásadní změny, které vyplývají z postavení, jenž měla před listopadem 1989 a které jí dnes standardně přísluší coby subjektu veřejné správy v demokratickém státním zřízení. Řízení lidských zdrojů jakožto sice relativně mladá vědní disciplína je v současnosti již běžně uplatňována, jak ve veřejném, tak v privátním sektoru a otázkou je, do jaké míry jsou konstruktivně využívány její moderní metody v prostředí, které má svá zvláštní specifika. V širším smyslu je hledání její odpovědi hlavním obsahem této práce. Práce je rozdělena na dva samostatné výzkumné celky. První empirická fáze je ryze analytická a autor se v ní rozhodl použít kvalitativ