Vývojové tendencie medzinárodného práva súkromého v európskom kontexte - Šimka, Marek (2007)
Cieľom tejto práce je zhodnotiť jednu zo stránok tejto integrácie a smer, ktorým sa vyvíja. Keď obrátime zrak z minulosti späť do súčasnosti, ocitneme sa vo svete (post)moderných štátov s vyvinutými právnymi poriadkami, v dobe technologickej vyspelosti, ktorá mnohonásobne zväčšila naše schopnosti ako druhu. Niet preto divu, že zvýšená mobilita viedla k nárastu súkromnoprávnych vzťahov, v ktorých má niektorý z jeho prvkov väzbu na iný ako národný právny poriadok subjektu tohto vzťahu. Medzinárodné právo súkromné má v integrovanej Európe svoje nezameniteľné miesto. Od toho, ako sú nastavené jeho pravidlá, závisí voľnosť pohybu tovaru, služieb, osôb i kapitálu, teda fungovanie vnútorného trhu - chrbtovej kosti a hlavného motora integrácie. Preto je dnes medzinárodné právo súkromné predmetom zvýšeného záujmu Európskeho spoločenstva i jeho členských štátov.