Zemědělství a venkov ČR po vstupu do EU na příkladu okresu Šumperk - Marešová, Lenka (2008)
Diplomová práce se zabývá změnami zemědělství a venkova České republiky, souvisejícími se vstupem do struktur Evropské unie. V první části je práce zaměřena na Společnou zemědělskou politiku, dotační tituly státu a Evropské unie a rozvoj mimoprodukčních funkcí zemědělství a ekologického zemědělství. V druhé části je zpracována případová studie v okrese Šumperk. Cílem je představení situace, ve které se ze zemědělské subjekty ocitly po vstupu České republiky do Evropské unie a jejich pohled na aktuální vývoj zemědělského sektoru.