Konodontové biofacie a litofacie svrchnofamenských karbonátů na Moravě - Šebelová, Jana, 1983- (2008)
Diplomová práce se zabývá studiem konodontových biofacií na 7 lokalitách karbonátů svrchního famenu (zóna Palmatolepis expansa) moravskoslezské oblasti. Konodontové biofacie jsou konfrontovány s mikrofaciální charakteristikou hostitelské horniny, tj. klasifikací dle Dunhama, granulometrickou charakteristikou a složením alochemů. Ve studované oblasti byly zjištěny biofacie palmatolepisová a palmatolepis - bispathodová, které indikují prostředí kontinentálního svahu a pánve, biofacie palmatolepis - polygnathová, která indikuje prostředí vnějšího šelfu, okraje šelfu a svahu, a míšená společenstva, která poukazují na značnou roli hydrodynamických procesů během sedimentace. V několika společenstvech byla zjištěna přítomnost přeplavené fauny, která indikuje erozi podložních hornin nebo extrémní stratigrafickou kondenzaci. Biofaciální charakteristika dobře koresponduje s mikrofaciemi studovaných vzorků.