Přemyslovci mezi královskou korunou a knížecím stolcem tři studie k prvnímu českému království - Reitinger, Lukáš, 1981- (2008)
Ať se nám to líbí nebo ne, náš pohled na poslední dvě desetiletí 11. století, dobu, kdy český kníže Vratislav II. získal královský titul, je zcela formován proslulou kronikou pražského děkana Kosmy. Jediným způsobem, jak se z jeho podbarveného líčení vymanit, je hledání jiných pramenů. A právě o to se snaží tři předkládané studie. Byť ona „nekosmovská“ svědectví jsou povětšinou pouhými střípky, mohou značně ovlivnit naše chápání konce 11. věku. Autor například využívá mincí, které nám nabízejí nová řešení k Vratislavově nástupnické politice a k otázce, zda první české království bylo dědičné. Doceňuje pozapomenuté nekrologium „Calendarium Pegaviense“, v němž byly objeveny tři neevidované zápisy o Přemyslovcích. Ty kombinuje s dalšími nekrologickými záznamy a využívá je k interpretaci povstání z roku 1091. Práce se věnuje i významu královské ideologie po Vratislavově smrti, k čemuž autor hlavně využívá nedoceněnou zmínku pegavských análů k roku 1096. Tato pasáž ho vede i k otázce dalšíh