Vývoj vegetace pěnovcového prameniště v Povážském Inovci na základě analýzy makrozbytků - Buchtová, Hana; Hájková, Petra, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2007)
Tato práce se zabývá vývojem vegetace na pěnovcovém prameništi u obce Mníchova Lehota v pohoří Považský Inovec. Rekonstrukce vegetace na této lokalitě byla provedena pomocí analýzy makrozbytků ze slatinného profilu, který svou hloubkou 130 cm odpovídá časovému úseku jednoho tisíce let. Toto prameniště je významné zejména z důvodu výskytu sítiny slatinné (Juncus subnodulosus), která patří ke kriticky ohroženým druhům, a tato lokalita je jednou z mála, kde se Juncus subnodulosus na Slovensku vyskytuje. Hlavním cílem této studie bylo proto zjistit, jak dlouho se tento druh sítiny na lokalitě vyskytuje, popřípadě co umožnilo jeho přítomnost na prameništi. Z výsledků práce vyplývá, že na lokalitě vznikla nejdříve mokřadní olšina, která postupně ustupovala pravděpodobně vlivem člověka, až se na jejím místě vytvořilo dnešní pěnovcové prameniště. Díky makroskopickým nálezům sítiny slatinné víme, že se na lokalitě poprvé objevila po ústupu olšiny a začátku zvýšeného srážení uhličitanu vápenatéh.
This study deals with development of vegetation on the calcareous spring fen near the village Mníchova Lehota, situated in the Považský Inovec Mts. The reconstruction of vegetation at the study site is based on the plant macro-remain analysis of one thousand year old sediments. The spring fen is very valuable because of the presence of Juncus subnodulosus which belongs to critically endangered species of Slovak flora. The Mnichova Lehota locality is one of the few places with its occurrence. The main target of the thesis was to find out the history of Juncus subnodulosus occurrence, as well as the conditions influencing its presence on the observed spring fen. From the results of macro-remain analysis I can suggest the wet alder carr developed primarily. Due to human activities, the alder carr was gradually replaced by the contemporary tufa-forming spring fen. As based on macro-remain findings of Juncus subnodulosus I assume the beginning of its occurrence after the alder carr deterio.
Vedoucí práce: Petra Hájková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007
Keywords: paleobotanika; vegetace; paleobotany; vegetation; Považský Inovec (Slovensko : pohoří); Považský Inovec Mountains (Slovakia); bakalářské práce; bachelor's theses