Kuřimsko: regionálně geografická studie - Gross, Martin (2008)
Předmětem diplomové práce je regionálně geografická analýza Kuřimska a jeho prostorových vztahů a vazeb, především s městem Brnem, v jehož zázemí Kuřimsko leží. Součástí práce je stručný rozbor fyzicko-geografických a socioekonomických poměrů ve sledovaném území. Větší pozornost je věnována vývoji obyvatelstva s důrazem na období po roce 1990 v jednotlivých obcích. V této části jsou také popsány suburbanizační tendence s jejími strukturálními dopady. Diplomová práce se zabývá i situací na trhu práce, včetně struktury zaměstnanosti. V souvislosti s trhem práce je analyzován pohyb za prací z regionu a do regionu. Součástí práce je i naznačení budoucího vývoje regionu.