Transformace městského centra-geografická analýza - Železný, Pavel (2008)
V posledních letech došlo ve vývoji měst ve střední a východní Evropě k radikálním změnám, které velmi výrazně ovlivnily jejich funkci, vzhled a postavení v rámci Evropy. Tato práce má za cíl identifikovat, popsat a zhodnotit procesy probíhající v současné době v centrech měst střední velikosti. Tyto jevy jsou zkoumány na konkrétním příkladu městského centra a závěrem pak srovnány s obdobnými procesy probíhajícími v jádru města vyššího stupně.