Proměny venkovského prostoru v širším zázemí Brna - Bártová, Michaela (2008)
Hlavním tématem této diplomové práce je analýza venkovského prostoru. Poukazuje na problematiku definování a vymezení venkovského prostoru. Podrobně představuje situaci venkova v České republice, jeho vývoj a současné charakteristiky. Na základě dojížďkových proudů a poloh jednotlivých obcí práce vymezuje tři venkovské zóny okolo města Brna. V nich zjišťuje, k jakým demografickým, sociálním a ekonomickým změnám po roce 1989 došlo.