Právní režim stavebních pozemků - Vlček, Michal (2007)
Nový stavební zákon zcela zjevně vychází z předešlé právní úpravy. V porovnání s ní je podrobnější a odstraňuje mnohé chyby, které byly v předešlé právní úpravě zejména v oblasti kompetencí stavebních úřadů, které jsou v současné době v platné právní úpravě mnohem širší. Ani novému stavebnímu zákonu se však nevyhnuly chyby například v podobě výše uvedené povinnosti zpřístupnit všechny technické normy nutné v procesu výstavby. Významnou změnou, která se také v novém stavebním zákoně významně projevila jako důsledek okolností, které se v minulé době vyskytly, je podrobnější úprava možnosti vyvlastnění, která se nově prakticky z procesního hlediska od stavebního zákona oddělila, přičemž institut vyvlastnění dostal širší právní prostor.