Podpora rodin s dětmi v sociálním zabezpečení - Klímková, Andrea (2008)
Tato práce popisuje populační a rodinnou politiku v České republice. Studuje jaké funkce rodina v rámci státu plní. Obecně nastiňuje nástroje, jimiž lze populační a rodinnou politiku realizovat. V dalších částech se pak práce věnuje jednotlivým systémovým součástem sociálního zabezpečení, tj. státní sociální podpoře, nemocenskému pojištění a důchodovému pojištění. V rámci těchto součástí rozebírá instituty, které slouží k podpoře rodin s dětmi. Práce nastíňuje změny, které pro jednotlivé dávky sociálního zabezpečení bude v nejbližší době znamenat vládou plánovaná reforma veřejných financí.