Strategické posuzování vlivů na životní prostředí - Miklová, Zuzana (2007)
Tato práce se zabývá právní úpravou strategického posuzování vlivů na životního prostředí. Po stručném úvodu je popsáno legislativní zakotvení strategického posuzování vlivů na životní prostředí v České republice. Stěžejní část práce představuje analýza jednotlivých pramenů platné právní úpravy, nejprve české, poté i mezinárodní a evropské. V poslední části jsou na praktickém případu popsány problémy při strategickém posuzování vlivů v územním plánování na příkladu judikatury Nejvyššího správního soudu. V závěru je provedeno zhodnocení platné právní úpravy strategického posuzování vlivů na životní prostředí a srovnání toho, zda vyhovuje česká úprava požadavkům kladeným mezinárodní a evropskou úpravou.