Epigeičtí střevlíkovití (Coleoptera: Carabidae) vybraných stanovišť v horní části údolí Rakovce - Horák, Petr (2008)
Tato diplomová práce hodnotí taxocenózy střevlíkovitých (Coleoptera: Carabidae) horní části údolí Rakovce z hlediska ochrany přírody. Odchyt brouků probíhal v sezónách 2006 a 2007 do zemních pastí, a to na lokalitách louka (podmáčená sečená louka), Černov (dubohabřina s přechodem do acidofilní doubravy) a Hlavní skála (teplomilná doubrava - acidofilní doubrava). Výsledky byly hodnoceny především pomocí rozdělení střevlíků do tří ekologických skupin (R, A, E) podle HŮRKA, FARKAČ & VESELÝ (1996). Lokalita louka měla zastoupení 3,8 % (R), 55,8 % (A), 40,4 % (E). Lokalita Černov: 10 % (R), 60 % (A), 30 % (E). Lokalita Hlavní skála: 13,6 % (R), 50 % (A), 36,4 % (E). Na louce byly přítomny kromě řady vlhkomilných druhů ohrožení C. ullrichi, C. scheidleri, Cicindela campestris a do skupiny R náležející Cychrus attenuatus a Cymindis cingulata. Lokalita Černov se vyznačovala vzácnými druhy Leistus rufimarginatus, Cymindis cingulata, Notiophilus rufipes (všechno skupina R). Na lokalitě Hlavní sk.