Nízkofrekvenční hlasy netopýra druhu Plecotus Auritus a jejich ekologický význam - Slavíková, Kateřina (2008)
Plecotus auritus je jedním z 5 druhů rodu Plecotus vyskytujících se v Evropě. Na lokalitě Ledové sluje u Vranova nad Dyjí byla v letech 1996-1997 a 2005-2007 zkoumána vokalizace tohoto druhu. Plecotus auritus vydává velmi krátké, frekvenčně modulované echolokační signály o nízké intenzitě. Rozsah frekvence se pohybuje v rozmezí 54,7-39,8 kHz s hlavním vrcholem 46,8 kHz a vedlejším vrcholem při 54,6 kHz. Byli zjištěny statisticky významné rozdíly signály mezi samci a samicemi. Délka pulsu je obvykle kratší než 2 ms, přičemž adultní jedinci vydávají kratší signály než jedinci juvenilní. Nízkofrekvenční hlasy jsou multiharmonické, frekvenčně modulované s rozsahem frekvence se pohybuje mezi 25,1 kHz až 12,7 kHz s vrcholem při asi 15,5 kHz. Délka pulsu se pohybuje nejčastěji mezi 7-8 ms a maximálně bylo zaznamenáno 5 harmonických. Nízkofrekvenční signály P.auritus na Ledových slujích vykazují jednoduchou strukturu podobající se vysokofrekvenčním signálům s posunem maximální energie zvuku z.