Vztah Theodericha Velikého k románskému obyvatelstvu Itálie (po r. 523) - Pásek, Tomáš (2008)
Tato bakalářská práce popisuje vztah mezi králem Theoderichem Velikým a jeho římskými poddanými. Cílem této práce je popsat změny, ke kterým došlo ke konci Theoderichovy vlády. Také vypráví o obvinění a pádu Boethia a Symmacha a perzekuci vysoké římské šlechty. Tato práce je postavena na původních pramenech, jakými jsou například Excerpta Valesiana, Cassiodorus a Boethius