Otázky přechodu pohřebního ritu ze žárového v kostrový v raném středoveku - Pavelka, Tomáš (2007)
Řešení otázek přímo či nepřímo spojených s pohřebním ritem patří k nejzajímavějším úkolům, před kterými stojí moderní archeologie. Nálezy hrobového charakteru mohou poskytnout nepřeberné množství informací o životě pravěkých i středověkých kultur či národů. Tyto památky nám umožňují pohled nejen do oblasti hmotné, ale v prvé řadě duchovní kultury předešlých populací. Druhotně neporušené hroby nám poskytují nesmírně cenné uzavřené nálezové celky, které nám poskytují odpovědi na základní otázky týkající se relativní chronologie, vzájemného vztahu jednotlivých kultur a vypovídají o jejich geografickém rozšíření. Mohou však poskytnout i informace o vývoji náboženského smýšlení, základního kosmologického vnímání světa, vývoji smýšlení v oblasti filosofického pohledu na život a řešení také otázek, s tím spojených. V oblasti antropologické můžeme studovat fyzickou diferenciaci nositelů jednotlivých kultur, jejich příslušnost k různým antropologickým typům. Je možno vyvozovat závěry paleodemog.