ŠPERK A MÓDA stylové proměny šperku z českých granátů v souvislosti s vývojem oděvu v letech 1840-1900 - Fajt, Jaromír (2007)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem dámské a pánské módy na charakter a vývoj šperků z českých granátů v letech 1840-1900. Je zde ukázána rozmanitost granátových šperků v závislosti na proměnách účesů, tvaru a délky rukávů, tvaru dekoltů v jednotlivých historických období druhé poloviny 19.století. V té době se český granát těšil největší oblibě a stal se symbolem uvědomělého češství