Hodové atributy na Hanáckém Slovácku se zaměřením na fedra v obcích Bořetice, Velké Pavlovice a Starovičky - Sůkalová, Dana (2007)
Hody jsou pořádány při příležitosti svátku světce, jemuž je zasvěcen místní kostel. V současnosti je v oblasti Hanáckého Slovácka organizuje dobrovolné sdružení obecní mládeže za podpory vybrané organizace. V čele krojované chasy stojí několik stárkovských párů, jejichž počet se různí. Neodmyslitelnou částí hodů je máje, která bývá většinou stavěna v pátek před hody. Ostatní hodové veselí se většinou odehrává v neděli, pondělí a úterý, v některých obcích se zúžilo jen na sobotu a neděli. Za další důležitý hodový atribut můžeme považovat obřadní tanec zavádka, který je pro Hanácké Slovácko charakteristický. Výsadou stárků je klobouk zvaný šmukáč, mašle, skleněná nádoba s mašlemi zvaná juchačka, a v obcích Bořetice, Starovičky a Velké Pavlovice také stárkovské právo zvané fedro. To má zřejmě původ v rychtářském právu a jeho hmotné podobě, tzv. feruli, kterou rychtář v období hodů odevzdával stárkům, čímž jim předával moc nad hody i nad obcí v období jejich konání. Ferule byla také odznak.