Art brut - medijní kresba, její současnost a adaptace ve výtvarném umění - Halová, Dominika (2007)
Tato práce podává přehled toho nejdůležitějšího z českého art brut. Představuje základní rysy tvůrců a členění tvorby art brut. Po uvedení základních informací se dále plně soustředí na medijní kresbu, pokouší se objasnit toto téma z historického a sociologického hlediska skrze existenci spiritistického hnutí, a představuje současné tvůrce, které se autorce podařilo vyhledat. V poslední části práce se autorka věnuje spirituálním kořenům moderního umění, prostřednictvím dvou praktikujících spiritistů Františka Kupky a Josefa Váchala, a prezentaci českého art brut doma i v zahraničí