Miloš Jiránek: Sprchy v pražském Sokole (Sokol, mužský akt a umění nové doby) - Svobodová, Anja, 1978-; Pomajzlová, Alena, 1955-; Masarykova univerzita. Seminář dějin umění (2008)
Předmětem diplomové práce je pokus o zařazení obrazu Sprchy v pražském Sokole (1901-1903) českého malíře Miloše Jiránka do kontextu světového umění druhé poloviny devatenáctého století. Práce se pokouší o hledání paralel a možných souvislostí tohoto obrazu s konkrétními, v evropské realistické tradici ukotvenými, díly francouzských malířů Frédérica Bazilla a Gustava Caillebotta a amerického malíře Thomase Eakinse.
The thesis attempts to place the painting Showers in a Prague School (1901-1903) by the Czech painter Milos Jiranek within the context of the late nineteenth century world art. The thesis aims to explore alleged parallels between the painting of Jiranek and selected works of two French painters, Frédéric Bazille, Gustave Caillebotte, and American painter Thomas Eakins, whose work is rooted in the European realist tradition of painting.
Vedoucí práce: Alena Pomajzlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008.
Keywords: Jiránek, Miloš, -- 1875-1911; 19. století; české malířství -- 19. století; realismus (umění); mužské akty -- Česko -- 19. století; Czech painting -- 19th century; realism (art); male nude in art -- Czechia -- 19th century; bakalářské práce; bachelor's theses