Miloš Jiránek: Sprchy v pražském Sokole (Sokol, mužský akt a umění nové doby) - Svobodová, Anja, 1978- (2008)
Předmětem diplomové práce je pokus o zařazení obrazu Sprchy v pražském Sokole (1901-1903) českého malíře Miloše Jiránka do kontextu světového umění druhé poloviny devatenáctého století. Práce se pokouší o hledání paralel a možných souvislostí tohoto obrazu s konkrétními, v evropské realistické tradici ukotvenými, díly francouzských malířů Frédérica Bazilla a Gustava Caillebotta a amerického malíře Thomase Eakinse.