Člověk = X ~ - stroj srovnání umělecké reflexe vztahu člověka a stroje ve výtvarných projevech moderních a postmoderních (se zaměřením na díla futurismu a performera Stelarca) - Kubíčková, Eva (2007)
První část práce se zaměřuje konkrétně na umělecký směr futurismus a jeho pojetí vztahu člověka a stroje - nejprve popisuje širší myšlenkové pozadí a hledá kořeny obdivu ke stroji (zejména v textech Nietzscheho a Marinettiho) a dále se soustřeďuje na výtvarnou stránku futuristického divadelního kostýmu. Druhá část nejprve rozebírá základní teoretické úvahy druhé poloviny 20. století vedoucí k transhumanistickému náhledu na člověka a dále kriticky hodnotí práci performera Stelarca