Analýza sociální kompetence dospívajících - Oudová, Drahomíra (2008)
Disertační práce je zaměřena na deskripci a analýzu komponent sociální kompetence adolescentů. V první části práce je teoretické ukotvení sociální kompetence, jejích antecedentů a zdrojů evaluace. V další části jsou uvedeny výsledky výzkumu zaměřeného na význam sociální kompetence pro některé složky života adolescentů. Analyzujeme souvislosti mezi vnímaným způsobem výchovy v rodině a sociální kompetencí adolescentů, mezi sebehodnocením adolescentů a jejich sociální kompetencí a mezi well-beingem a sociální kompetencí.