Molekulárné biologická diagnostika chronické myeloidní leukémie (CML) - Dederová, Jana; Dvořáková, Dana, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Chronická myeloidní leukémie (CML) je nejčastějším nádorovým onemocněním myeloidní buněčné řady u lidí středního věku a představuje 15-20 % všech leukémií vůbec. Jedná se o klonální onemocnění, vznikající maligní transformací hematopoetické kmenové buňky. Při záchytu onemocnění je u více než 90 % pacientů detekována typická cytogenetická aberace Ph chromozóm, jehož odrazem na molekulární úrovni je přítomnost patologického BCR/ABL genu. Molekulárně biologické přístupy jsou významným přínosem pro diagnostiku onemocnění a nepostradatelné pro monitorování pacientů v průběhu terapie. Bakalářská práce bude pojednávat od historie klinického popisu choroby a prvních laboaratorních technik, až po současnost a naznačí perspektivy dalšího vývoje.
Chronic myeloid leukemia is a most common myeloproliferative disease in the median age. Il accounts for 15-20 % of all cases of leukemia. CML is clonal disorder thet originates in a abnormal bone marrow hematopoetic stem cell. At diagnosis, 90-95 % of cases have a typical cytogenetic aberation Ph chromosome and this aberation give origin to patological BCR/ABL fusion gene. Molecular methods present great benefit for diagnosis of CML but they are necessary for monitoring of patients during a therapy. Here, this work summarizes a history of CML and presents laboratory technology from past to future.
Vedoucí práce: Dana Dvořáková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: chronická myeloidní leukémie; molekulární biologie; chronic myeloid leukemia; molecular biology; bakalářské práce; bachelor's theses