Molekulárné biologická diagnostika chronické myeloidní leukémie (CML) - Dederová, Jana (2008)
Chronická myeloidní leukémie (CML) je nejčastějším nádorovým onemocněním myeloidní buněčné řady u lidí středního věku a představuje 15-20 % všech leukémií vůbec. Jedná se o klonální onemocnění, vznikající maligní transformací hematopoetické kmenové buňky. Při záchytu onemocnění je u více než 90 % pacientů detekována typická cytogenetická aberace Ph chromozóm, jehož odrazem na molekulární úrovni je přítomnost patologického BCR/ABL genu. Molekulárně biologické přístupy jsou významným přínosem pro diagnostiku onemocnění a nepostradatelné pro monitorování pacientů v průběhu terapie. Bakalářská práce bude pojednávat od historie klinického popisu choroby a prvních laboaratorních technik, až po současnost a naznačí perspektivy dalšího vývoje.