Staročeské reálie některé staročeské názvy jídel přejaté z němčiny - Hlávková, Adéla, 1983- (2007)
Tato diplomová práce nabízí pohled do staročeské kuchyně na základě lingvistické studie sedmi moučných, převážně sladkých, jídel, přejatých z němčiny. Jde o caltu, krapli, kńedlík, marcipán, piškot a slíž či slejšku.Tyto názvy jsou vybrány a popsány na základě kuchařských knih ze 14. - 18. století. Je pokázáno na jejich etymologii, vývoj, z hlediska gastronomie i lingvistiky,od doby přejetí až do současnosti a na jejich nářeční varianty v současném jazyce.