Reflexe turecké problematiky v "Příhodách" Václava Vratislava z Mitrovic - Bílková, Petra (2007)
Tato bakalářská práce se věnuje významnému dílu starší české lieratury - "Příhodám" Václava Vratislava z Mitrovic. Zabývá se zařazením "Příhod" do kontextu české humanistické cestopisné literatury a literatury s tureckou tématikou. Těžištěm práce je však rozbor odrazu turecké tématiky v díle. Zajímá nás autorův pohled na osobně poznané turecké prostředí a jeho konfrontace s některými tehdejšími zažitými představami o Turecku a jeho obyvatelích. Snažíme se vyložit, které poznatky z turecké problematiky stály u Mitrovice v popředí a které naopak nepovažoval za důležité. Zabýváme se autorovým pohledem na Turky, jejich mentalitu a zvyklosti. Poté se věnujeme také povahové charakteristice Turků a také využítím získaných poznatků v celkovém vyznění díla. Zajímá nás nejen dokumentární hodnota díla, ale také jeho moralistní a zábavná funkce. Hledáme důkazy pro tvrzení, že Mitrovic cítil povinnost čtenáře vychovávat a kárat, ale myslel také na jejich pobavení