Mluva mladé generace v Třinci (lexikum) - Pyšková, Monika; Kloferová, Stanislava, 1955-2020; Masarykova univerzita. Ústav českého jazyka (2007)
Cílem mé práce je zachytit stav a vývojové tendence běžné mluvy v Třinci, konkrétně lexika. Vycházím z předpokladu, že mladá generace od užívání dialektu upouští, což se odráží v čím dál větší neznalosti jeho specifické slovní zásoby. K tématu mě přivedl zájem o rozdíly ve vyjadřování obyvatel z různých oblastí České republiky. V této práci vycházím z vlastního materiálu získaného výzkumem v rodném Třinci. V centru mého zájmu stála míra znalosti místního nářečí žáků vyšších tříd českých základních škol, a to po stránce lexikální. Proto jsem podle prvních tří dílů Českého jazykového atlasu sestavila vlastní dotazník a navštívila několik osmých tříd. Jednotlivé položky byly vybrány s ohledem na frekvenci užívání a měly doložit, do jaké míry mládež ještě ovládá místní nářečí. Ze zkoumání mluvy informátorů mladé třinecké generace vyplynulo, že se v jejich promluvách častěji uplatňuje spisovný jazyk (nebo slangové výrazy, zde např. kámoš) a dialekt „po našymu“, jak se místnímu nářečí na Tě.
The aim of my diploma thesis is to investigate the state and development tendencies of the common speech in Třinec, especially of lexis. I assume that the young generation is ceasing with using the local dialect, which is recognizable in the growing ignorance of the dialect´s vocabulary. I decided to work on this subject because I myself come from Třinec and because I am interested in the speech differences of people living in the Czech Republic. I focused on young generation, i.e. on young people between 13 and 15. That is why I made my own questionnaire; I worked with Český jazykový atlas and chose a few dozens of various expressions. Then I visited several classes at Třinec elementary schools. The expressions were chosen with respect to the frequency of the usage; they should illustrated how much the young generation knows the dialect spoken in Třinec. As I found out, young people use literary language more than dialect (or they use slang) and they have mostly only a vague idea of t.
Vedoucí práce: Stanislava Kloferová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008
Keywords: čeština; dialekty -- Česko; žáci; Czech language; dialects -- Czechia; learners; Třinec (Česko); Třinec (Czechia); diplomové práce; master's theses