Mluva mladé generace v Třinci (lexikum) - Pyšková, Monika (2007)
Cílem mé práce je zachytit stav a vývojové tendence běžné mluvy v Třinci, konkrétně lexika. Vycházím z předpokladu, že mladá generace od užívání dialektu upouští, což se odráží v čím dál větší neznalosti jeho specifické slovní zásoby. K tématu mě přivedl zájem o rozdíly ve vyjadřování obyvatel z různých oblastí České republiky. V této práci vycházím z vlastního materiálu získaného výzkumem v rodném Třinci. V centru mého zájmu stála míra znalosti místního nářečí žáků vyšších tříd českých základních škol, a to po stránce lexikální. Proto jsem podle prvních tří dílů Českého jazykového atlasu sestavila vlastní dotazník a navštívila několik osmých tříd. Jednotlivé položky byly vybrány s ohledem na frekvenci užívání a měly doložit, do jaké míry mládež ještě ovládá místní nářečí. Ze zkoumání mluvy informátorů mladé třinecké generace vyplynulo, že se v jejich promluvách častěji uplatňuje spisovný jazyk (nebo slangové výrazy, zde např. kámoš) a dialekt „po našymu“, jak se místnímu nářečí na Tě.