Variabilita luk svazu Molinion v České a Slovenské republice - Řezníčková, Marcela, 1975- (2006)
Disertační práce je zaměřena zejména na studium variability bezkolencových luk svazu Molinion na území České republiky a Slovenska. Zabývá se však rovněž variabilitou celé třídy Molinio-Arrhenatheretea a variabilitou druhového složení vlhkých aluviálních luk podél klimatického gradientu kontinentality ve střední Evropě. Pomocí detrendované korespondenční analýzy bylo zjištěno, že nejvýznamnějším faktorem, který ovlivňuje variabilitu druhového složení luční vegetace třídy Molinio-Arrhenatheretea v České republice, je vlhkost, druhým nejdůležitějším faktorem jsou živiny, s nimiž koreluje pH půdy. Shlukovou analýzou bylo v této vegetaci rozlišeno deset hlavních vegetačních typů. První skupina sdružovala nížinné aluviální louky svazu Deschampsion, skupiny 2, 3, 5, 9 a 10 různé typy vlhkých pcháčových luk svazu Calthion, skupina 4 louky svazu Molinion, skupina 6 zahrnovala horské pcháčové louky, které představují přechodný typ vegetace mezi svazy Calthion a Polygono-Trisetion, skupina 7 ní.